žampion mandlový

Žampion mandlový – adaptogenní houba s nejvyšším obsahem polysacharidů a zinku

Žampion mandlový nebo také brazilský, latinsky Agaricus blazei Murill, anglicky Sun mushroom, je jednou nejznámějších a nejstudovanějších adaptogenních hub díky vysokému obsahu polysacharidů a minerálů jako je zinek, které jsou nezbytné pro imunitní systém. Pochází z brazilského deštného pralesa, odtud jeho názvy jako „Piedade mushroom“, „Cogumelo do sol“, nebo „Brazilian oyster mushroom“. Jeho jiná jména jsou „Agaricus brasiliensis“, „Ji Song Rong“ nebo „Himematsutake“.

Žampion mandlový – adaptogenní houba s nejvyšším obsahem polysacharidů a zinku

Kromě beta-glukanů (imunomodulatorních polysacharidů) a zinku obsahuje Žampion také významné množství GABA, která souvisí s nervovou soustavou a mikrobiomem, a přírodní lovastatin, jehož vlastnosti souvisí s kardiovaskulárním zdravím. Tyto a další biomolekuly přitahují k Žampionu mandlovému nepřetržitý vědecký výzkum pro jeho roli v oblasti:

- Obranného štítu

- Integrativní podpory: slibných studií zaměřených na účinek Shiitake v kombinaci s konvenční léčbou a efektem na kvalitu života.

Konkrétní studie týkající se Žampionu mandlového jsou mimo jiné tyto:

  • Ellertsen LK, Hetland G. Extrakt z Agaricus blazei Murill může chránit proti alergii. Clin Mol Allergy. 2009;7:6. Published 2009 May 5. doi:10.1186/1476-7961-7-6. Chan Y, Chang T, Chan CH, et al. Imunomodulatorní účinky Agaricus blazei Murill u myší. J Microbiol Immunol Infect. 2007;40(3):201-208.
  • Hsu CH, Hwang KC, Chiang YH, Chou P. Extrakt z  Agaricus blazei Murill normalizuje funkci jater u pacientů s chronickou hepatitidou B. J Altern Complement Med. 2008 Apr;14(3):299-301.
  • Vincent M, Philippe E, Everard A, Kassis N, Rouch C, Denom J,Takeda Y, Uchiyama S, Delzenne NM, Cani PD, Migrenne S, MagnanC. Suplementace extraktem Agaricus blazei Murill předešla u krys obezitě a inzulinové rezistenci indukované stravou. Obesity (Silver Spring). 2013 Mar;21(3):553-61.
  • Wei Q, Zhan Y, Chen B, et al. Antioxidační and antidiabetické vlastnosti extraktu z Agaricus blazei Murill. Food Sci Nutr. 2019;8(1):332-339. Published 2019 Dec 5.

Nejsilnějším faktem souvisejícím s objevem této houby je nízký výskyt rakoviny v populacích, které ji pravidelně konzumují. Jde o horské regiony Brazílie, ve státu Sao Paulo. Tento fakt vedl mnoho vědců k zaměření se na relevantní složky s vysoce aktivními terapeutickými vlastnostmi. Tento výzkum pak vedl ke zvýšenému užívání této adaptogenní houby všude po světě. S tím se rozšířila i kultivace a další vědecký výzkum mapující různorodé vlastnosti obsažených polysacharidů.

Vlastnosti a užití Žampionu mandlového

Žampion mandlový je houba použitelná v kuchyni, má lahodné mandlové aroma a chuť, odtud jeho název. Terapeutický efekt má ale až užití extraktu získaného pomocí šetrných technologií zachovávajících obsah a strukturu účinných látek.

Obsažené látky:

  • Beta-glukany
  • Nukleotidy
  • Vitamíny B1, B2, B3, B5 a B6, kyselina listová, biotin
  • Ergosterol
  • Zinek, hořčík, draslík, měď, fosfor
  • Lipidy
  • Enzymy: tyrozináza, SOD glutathion, katalázy, lakázy, pektinázy

 

Výskyt

Tato adaptogenní houba funguje jako saprofág, živí se rozkládající se organickou hmotou v zalesněných oblastech. Obvykle kolonizuje bohatý substrát nízko v lese, kde jsou průměrné teploty kolem 25°C a kde déšť pomáhá vytvářet teplé, vlhké prostředí. Proto je domovským prostředím této houby právě Brazílie a její deštný prales. Roste i v jihovýchodních částech USA – na Floridě a v Louisianě. Už od osmdesátých let se kultivuje v mnoha a mnoha oblastech všude po světě, populární je v Asii, Americe i Evropě. Klobouk druhu Agaricus blazei měří zhruba 12 cm, má typickou hnědo-zlato-bílou barvu a masitou strukturu.

Závěr

Žampion mandlový je lahodná houba vhodná pro použití v kuchyni, mimoto má ale také silné adaptogenní vlastnosti související zejména s obranným štítem, jak s jeho zesílením, tak harmonizací v případě silné reakce.

Autor článku: Tomáš Kouřil

 

Zdroj: https://hifasdaterra.com/en/medicinal-mushrooms/royal-sun-agaricus-blazei/