Draslik

Draslík - proč je pro tělo důležitý a co hrozí při jeho nedostatku

Draslík je důležitý elektrolyt a třetí nejzastoupenější minerál v těle. Jde o hlavní látku, která se spolu se sodíkem každodenně podílí na mnoha důležitých procesech, především udržování správné hladiny tekutin a minerálů. Proto může být nedostatek nebezpečný.

Draslík - proč je pro tělo důležitý a co hrozí při jeho nedostatku

Draslík se vyskytuje v každé buňce v těle a jeho hladina je kontrolována ledvinami. Odpovídá za pravidelný srdeční rytmus a nervové impulsy, umožňuje pohyb svalů, podporuje trávení a posiluje energetickou hladinu. Doporučený denní příjem se pohybuje mezi 2,8g a 3,3g pro muže a 2,2g až 2,4g pro ženy. Vyskytuje se přirozeně v mnoha potravinách - ovoci a zelenině a kvalitním masu.

Nedostatek hrozí následujícím skupinám:

  • Sportovcům trénujícím více než hodinu denně
  • Každému s nízkokalorickou dietou
  • Uživatelům diuretik pro léčení vysokého krevního tlaku nebo srdečních chorob
  • Každému, kdo pravidelně užívá laxativa
  • Každému, kdo nedávno trpěl onemocněním způsobujícím zvracení nebo průjem
  • Jedincům, co mají problémy s ledvinami nebo nadledvinkami
  • Alkoholikům
  • Lidem s neléčeným diabetem

Nízké hladiny draslíku jsou mezi běžnou populaci časté, symptomy a následky jsou nejčastěji tyto:

  • Únava a nemožnost kvalitního spánku
  • Špatná koncentrace a paměť
  • Zvýšené riziko diabetu a inzulinové rezistence
  • Snížení pevnosti kostí kvůli většímu množství vápníku vylučovaného v moči
  • Svalová slabost a křeče
  • Bolest kloubů
  • Zvýšený krevní tlak
  • Zvýěné riziko srdeční choroby a mrtvice
  • Zvýšená citlivost na sůl/sodík
  • Zvýšené riziko vzniku ledvinových kamenů

Jeden z největších problémů při nedostatku draslíku je neschopnost těla neutralizovat kyseliny. Ty jsou produkovány v těle kvůli zpracování potravy a je právě úlohou draslíku udržovat jejich správnou hladinu a tím pádem i hladinu pH v těle. Při jeho nedostatku se pak tělo příliš zakyseluje. Ovoce a zelenina obsahují látky, které kyseliny rovněž neutralizují, obiloviny a živočišné produkty většinou ale ne. Výsledkem je pak špatné zažívání a tím pádem zhoršená imunita, chronická únava, nemocné srdce a mnoho dalších vážných problémů.

Jak se vyhnout nedostatku

Zvýšené denní dávky draslíku potřebují zejména sportovci kvůli větší potřebě efektivního krevního systému, který distribuuje důležité živiny do svalů, kostí a důležitých orgánů. Doporučují se potraviny bohaté na draslík: Bílé fazole, avokádo, brokolice, batáty, banány, grapefruity, sardinky, čerstvé nezpracované méko nebo kvalitní hovězí maso. Pro sportovce se doporučuje se i přijímat draslík v doplňcích stravy, je třeba vybírat takový, kde není draslík uměle syntetizován a je ve formě využitelné pro tělo - tzn. ve formě citrátu.

Při správné hladině draslíku se můžete těšit ze zdravého srdce a správného krevního tlaku, z dobře fungujícího metabolismu a zpracování živin z potravy, z fungujícího svalů bez křečí a bolesti, z dobře fungujícího nervového systému, z dobrého zažívání a ze zdravých ledvin.

Zdroje:

1. https://draxe.com/low-potassium/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10493180
3. http://www.chiro.org/nutrition/FULL/Essential_Nutrients_for_Endurance_Athletes.shtml