oman pravý

Oman pravý - všestranný pomocník pro celé tělo

Nejen během zimního období potřebujeme pomoci s onemocněními dýchacího systému, kašlem, ale i zažíváním. Vynikajícím pomocníkem je v těchto a mnoha dalších oblastech oman pravý neboli Elecampus (Elecampane). Jde o víceletou rostlina dorůstající výšky až dvou metrů s velice výraznými žlutými květy. Najdeme jej především na slunných loukách, v blízkosti lesů a velice často poblíž potoků. Oman je přímo opředený různými pověstmi již z dávných dob, což ukazuje na víru v jeho léčivou sílu.

Oman pravý - všestranný pomocník pro celé tělo

Latinské jméno Omanu zní Inula helenium. Helenium pochází z pověstí o Heleně Trojské, která si této bylinky údajně velice cenila. Helios znamená slunce, helenion zase košík, kvůli tvaru květin, který připomíná. Také starověký řecký básník a lékař Nikander Kolofonsky se v básni zmiňoval o květině elakampus ze slz Heleny Trojské. Ve svých dílech oman zmiňoval i sám Hippokrates, který věřil v její blahodárné a léčivé účinky na ledviny, žaludek, trávení, ale i na mozek jako stimul. Císař Julius Augustus pravidelně konzumoval kandovaný kořen omanu pro zlepšení trávení a nálady.  Tradiční čínská medicína a Ajurvéda jej používají taktéž, a to hlavně k léčbě respiračních onemocnění jako je astma či bronchitida. Pověsti zaznamenávají sílu této mocné rostliny nejenom v oblasti léčení, ale i v kosmetickém zaměření, především pro čistou a krásně vypadající pleť.

Nejvíce je však oman ceněn především při dýchacích potížích i celkovém nachlazení dýchacích cest. Je tomu tak díky mnoha látkám - hořčiny, triterpeny, inulin, alantolakton, vitamín E, ale také eterické oleje, které obsahuje, a které mají hojivé, antiseptické, protizánětlivé a uklidňující účinky.

Účinky na zažívací systém

Díky svým antiseptickým vlastnostem byl a je oman taktéž často úspěšně užíván při léčení ulcerozní kolitidy a při celkovému hojení střev. Je velmi vhodný při syndromu tzv. propustnosti střev, ale i na běžné problémy jako je nadýmání apod. Pomáhá také odstranit střevní parazity, kteří mohou velice znepříjemnit nejenom trávení, ale také naši náladu a celkové zdraví jako takové. Pokud totiž naše střeva nejsou v pořádku a my nejsme schopni trávit stravu a absorbovat, co bychom měli, bude to mít neblahý dopad na celý náš metabolismus a tělo.

Vlastnosti omanu jsou ostatně popsány i v jeho latinském názvu - Inula znamená doslova “očistit“. Trávení a zdravému stavu střev pomáhá již zmíněná látka alantolakton, který zlepšuje krevní oběh v žaludeční sliznici a vytváří příznivější podmínky pro trávení (zvyšuje produkci žluče a žaludečních šťáv). Podle studií alantolakton podporuje i přirozený proces apoptózy (programovaná buněčná smrt pro odstranění poškozených buněk) a boj proti parazitům ve střevech. Proti parazitům působí i éterický olej helenin.

Další účinky

Pro své prospěšné účinky se oman hojně využívá dodnes. Jak ve formě tinktur, tak i ve formě čajů např. na snížení hladiny cukru, ale i pro pročištění organismu třeba při jarním detoxu. Velice účinná kombinace právě pro detox těla je čaj z kořene pampelišky, kopřivových listů a omanu. Pro přípravu čaje z omanu se obecně používají další podpůrné byliny, které účinky ještě umocňují. Oman má také vnější využití ve formě mastí či výluhů, pro koupele, k urychlení hojení ran, ekzémů a dalších kožních problémů.

Jak je vidět, oman je osvědčeným prostředkem  pro mnoho zdravotních potíží. Pojďme si je proto shrnout:

  • Významně pomáhá při dýchacích potížích a bronchiálních potížích
  • Odhleňuje krk a usnadňuje odkašlávání
  • Pomáhá trávení, čistí trávicí trakt, podporuje vylučování žluči a žaludečních šťáv
  • Pomáhá při žaludečních vředech
  • Působí jako antioxidant a tím přispívá k detoxikaci těla
  • Má antiseptické působení, působí proti bakteriím i plísním
  • Pomáhá snížit hladinu krevního cukru
  • Ovlivňuje i vylučování vody z těla
  • Je také používán při kloubních potížích (revmatismus, artritida, bolesti či pnutí sedacího nervu ischias, aj.)
  • Pomáhá i s lepším okysličení těla
  • Má zklidňující účinek na nervovou soustavu

Z omanu se využívají převážně kořeny, které lze nakrájet a pak nasušit, použít pro přípravu tinktur, odvarů, čajů či různých sirupů, ale také jako kandované kousky, či léčivé kožní masti. Lze použít i květy, a to především pro přípravů čajů. Při přípravě čajů se většinou používá kombinace vhodných bylin, pouze zřídka se používá pro přípravu čaje jen samotný oman.

Autorka článku: Mgr.Monika Musilová

Reference:

https://www.gatherherbs.com/elecampane-elfwort/

https://www.rjwhelan.co.nz/herbs%20A-Z/elecampane.html

https://bhma.info/index.php/british-herbal-compendium-vol-1/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18972829

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Isoalantolactone#section=Top

https://tehinginiring.ru/cs/folk-remedies/devyasil-description-of-the-plant-the-history-of-the-application-of-elecampane-high.html