Bulgarian-tribulus

Bulharský tribulus, protodioscin a furostanolové saponiny

Extrakt z rostliny Tribulus Terrestris (Kotvičník zemní) umožňuje velmi efektivně podpořit tvorbu testosteronu, libido, celkovou vitalitu a tím pádem i tréninkové výsledky. Po dlouhá léta se pro výrazné energizující a posilující účinky používá také v tradiční medicíně, byl na příklad hojně používán muži už ve starém Řecku.

Bulharský tribulus, protodioscin a furostanolové saponiny

Mezi doplňky s obsahem extraktu z Tribulu je však třeba volit ty skutečně účinné. Tribulus roste pouze na několika málo místech na světě (jih USA, Mexiko, Španělsko, Indie, Čína a Bulharsko), pouze ten bulharský však dosahuje výrazného účinku v oblasti posílení síly a energie. Je to dáno odlištnostmi v obsahu účinných látek. Díky specifickému prostředí, ve kterém rostlina vyrůstá, obsahuje přesně ty přírodní sloučeniny, které jsou třeba pro efektivní podporu tvorby testosteronu. Pojďme se na ně podívat detailněji.

Čím se liší bulharský Tribulus Terrestris od ostatních?

1. Vysokým obsahem furostanolových saponinů - Díky specifické lokalitě, podnebí, růstu ve volné přírodě a speciálním technologiím při získávání extraktu obsahuje bulharský Tribulus Terrestris nejvyšší podíl aktivních fytochemikálií - minimálně 45 % furostanolových saponinů. Tribulus z jiných částí světa (především z Indie a Číny) se často pěstuje uměle za použití různých umělých hnojiv a pesticidů, a obsahuje maximálně 15-20 % furostanolových saponinů. Zpravidla se však setkáme s produkty, které jich obsahují dokonce pouze 4-5 %. Nízký obsah i kvalita těchto saponinů pak mají za následek, že tyto laciné produkty nemají na uživatele v podstatě žádný efekt.

2. Vysokým podílem steroidního saponinu protodioscinu - Naopak bulharský Tribulus obsahuje vysoký podíl steroidního saponinu protodioscinu, který má prokázaný vliv na nárůst síly, hmotnosti, svalové hmoty a zlepšuje sexuální funkce. Protodioscin se takřka nevyskytuje v jiném než bulharském Tribulu, což vysvětluje, proč je právě bulharský tribulus tak jedinečný a účinný. Jen z něj je možné vytvořit extrakt s garantovaným 60% obsahem protodioscinu.

Čínské a indické extrakty s celkovým obsahem saponinů 60-90 %, které v současné době zaplavují trh (a často se falešně vydávají za bulharský Tribulus), mohou reálně obsahovat maximálně 4-5 % protodioscinu (v mnoha případech však ještě méně). Bulharský tribulus je tak více než 10x účinnější!

3. Vyváženým přirozeným obsahem synergních saponinů - Nejde však jen o obsah protodioscinu. Velmi důležitý je také obsah furostanolových a spirostanolových saponinů. Konkrétně jde o prototribestin, tribestin, dioscin a diosgenin. Tyto saponiny účinek protodioscinu významným způsobem posilují - působí synergně. V jiných než bulharských Tribulech je jejich podíl mnohem menší, nižší je tedy i výsledný efekt.

A jak je dosaženo toho, že je Tribulus z Bulharska natolik kvalitní?

Tajný recept na nejkvalitnější bulharský Tribulus Terrestris

1. Výběr nejlepších rostlin. Ty nejkvalitnější rostou divoce v odlehlých hornatých částech Bulharska a nejsou tak vystavovány žádnému znečištění, umělým hnojivům nebo herbicidům, což zajištuje maximální kvalitu obsažených furostanolových saponinů. Rostliny se sklízí ručně s ohledem na jejich životní prostředí.

2. Sušení sklizených rostlin. Poté, co se rostliny sklidí, přichází další důležitá část procesu, kterou je sušení. Je téměř stejně důležité jako samotná extrakce a musí být prováděno ve stínu, za přísně kontrolované teploty a vlhkosti. Jen tak je možné získat tu nejlepší surovinu pro výrobu extraktu.

3. Extrakce aktivních složek. Výroba extraktu je velmi složitý proces s mnoha přípravnými kroky a více než desítkou extrakcí. Cílem je, aby byl zajištěn maximální obsah aktivních složek a zároveň došlo k odstranění všech neúčinných složek, které by zbytečně snižovaly účinnost extraktu. K získání 1 kg extraktu se používá 50 kg sušené rostliny.

4. Analýza a standardizace extraktu. Každá šarže je podrobena laboratorním rozborům (spektrofotometrická analýza), aby byl vždy garantován 60% obsah furostanolového saponinu, determinovaného jako protodioscin (nezaměňovat s celkovým obsahem saponinů, který se většinou uvádí u čínských a indických extraktů). Výsledný produkt je tak více než 10x účinnější než extrakty pocházející Číny nebo Indie.

Skutečný obsah protodioscinu v doplňcích stravy

Lékařská Univerzita v Sofii provedla v květnu 2016 analýzu dvaadvaceti "Tribulů" od různých výrobců, ve které se zaměřila na procenutální obsah furostanovolých saponinů determinovaných jako protodioscin. Výsledkem studie je tabulka hovořící sama za sebe.

Výrobce Složení a velikost balení Obsah protodioscinu v extraktu
1. Složení: 2000mg extraktu z Tribulus Terrestris, standardizovaný na minimálně 800mg saponinů Balení: 70 tablet  8,4%
2. Složení: 1200mg extrakt z Tribulus Terrestris, standardizovaný na minimálně 480mg saponinů Balení: 60 kapslí  8,0%
3. Složení: 2000mg extrakt z Tribulus Terrestris Balení: 60 tablet  < 1,0%
4. Složení: Bulharský extrakt z Tribulus Terrestris, standardizovaný na 40% furostanolových saponinů Balení: 90 kapslí  N/A
5. Složení: 800mg extraktu z Tribulus Terrestris, standardizovaný na 90% saponinů, z nich 160mg protodioscinu Balení: 100 tablet  <1,1%
6. Složení: 750mg extraktu z Tribulus Terrestris, standardizovaný na 90% saponinů Balení: 90 kapslí  5,0%
7. Složení: 625mg extrakt z Tribulus Terrestris, standardizovaný jako furostanolové saponiny Balení: 100 kapslí  2,0%
8. Složení: 500mg extrakt z Tribulus Terrestris (60%) Balení: 120 kapslí  2,3%
9. Složení: 500mg extraktu z Tribulus Terrestris (90%) Balení:  6,0%
10.VEMOHERB Bulgarian Tribulus Složení: 200mg sušeného extraktu z Tribulus Terrestris s obsahem 60% furostanolových saponinů determinovaných jako protodioscin Balení: 90 kapslí  60,8%
11. Složení: 1000mg extrakt z Tribulus Terrestris (45%) Balení: 90 tablet  3,6%
12. Složení: 500mg extraktu z plodů Tribulus Terrestris s obsahem 60% saponinů Balení: 120 kapslí  8,1%
13. Složení: 500mg extraktu z Tribulus Terrestris s obsahem 40% saponinů Balení: 200 kapslí  1,2%
14. Složení: 1000mg extraktu z Tribulus Terrestris s obsahem 40% saponinů, zinek 25mg, selen 55mg, chrom 100µg Balení: 120 tablet  1,5%
15. Složení: 1000mg extraktu z plodů Tribulus Terrestris s obsahem 45% saponinů Balení: 90 tablet  2,1%
16. Složení: 350mg extrakt z Tribulus Terrestris s obsahem 40% saponinů Balení: 100 kapslí  1,5%
17. Složení: 1000mg extraktu z Tribulus Terrestris s obsahem 40% saponinů, zinek 5mg, selen 22,5mg, vitamin B6 1,4mg Balení: 90 tablet  2,3%
18. Složení: 780mg extraktu z Tribulus Terrestris s obsahem 60% saponinů Balení: 60 kapslí  3,8%
19. Složení: 500mg extraktu z Tribulus Terrestris s obsahem 40% saponinů, extrakt z černého pepře - piperin 2,5mg Balení: 90 kapslí  1,3%
20. Složení: 1500mg extrakt z plodů Tribulus Terrestris s obsahem 79% saponinů Balení:  2,0%
21. Složení: 840mg extraktu z Tribulus Terrestris s obsahem 84% saponinů, zinek 5mg Balení:  7,5%
22. Složení: 600mg extraktu z Tribulus Terrestris s obsahem 90% saponinů Balení: 102 kapslí  4,3%

Závěr

Kvalitní a účinný extrakt z Tribulu se od neúčinných odlišuje nejen vysokým obsahem protodioscinu, ale také vysokým obsahem furostanolových a spirostanolových saponinů. Toto synergní spojení pak dává extraktu mimořadné vlastnosti. Pokud tedy chceme mít jistotu, že zvolíme nejsilnější možný produkt, stačí vybrat ten se složkami pocházejícími z bulharské rostliny.

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek