lipozomy

Lipozomy = revoluce v užívání vitamínů a minerálů

Svět doplňků stravy nabízí nepřeberné množství produktů. Jednou z těchto kategorií jsou lipozomy (liposomy), malé tukové balonky, které jsou pro naše tělo naprosto přirozené. Lipozomální cestou náš trávicí trakt  totiž štěpí a vstřebává veškeré přijímané tuky! Jakýkoliv konzumovaný produkt s obsahem tuků je pro naše tělo tedy lipozomální (chleba s máslem, olivový olej atd.), protože naše tělo tento tuk na lipozomy následně naštěpí a vstřebá.

Lipozomy = revoluce v užívání vitamínů a minerálů

Proč naše tělo štěpí veškeré tuky na lipozomy? Odpověď je jednoduchá: výhodou lipozomů je vysoká vstřebatelnost. Díky tomu, že jsou perfektně rozpustné ve vodě, mohou být snadnou transportovány mízou a krví po celém těle do všech buněk. Typickým lipozomálním roztokem je např. mléko nebo kolostrum (disperzní roztok tuku ve formě lipozomů a dalších složek ve vodě). Pozn: pokud by vodní roztok s obsahem tukové složky nebyl lipozomální, hladina tuku bude plavat na vodní hladině (klasický tuk, nebo olej).

Originální tekuté produkty s obsahem reálných lipozomů, ať už se jedná o injekční roztoky nebo sofistikované tekuté doplňky stravy, umožňují maximální možnou vstřebatelnost a využití transportovaného vitamínu nebo minerálu tělem. To dokazují také mnohé studie.

Je také velmi důležité rozlišovat tyto originální/tekuté lipozomální vitamíny s obsahem reálných lipozomů a na druhé straně  lipozomální vitamíny, které žádné lipozomy neobsahují a jsou prezentovány pouze jako tzv. lipozomální transportní systémy (obvykle forma kapslí v prášku, s aditivem tuku, oleje, fosfolipidů, mastných kyselin atd.). Jak jsme uvedli výše: jakýkoliv produkt s obsahem tuků, i když není ve formě lipozomu, je pro naše tělo lipozomální. Právě tohoto faktu využívá tato druhá kategorie produktů. Obecně řečeno, "lipozomální produkt" lze touto cestou velmi jednoduše vytvořit  z jakéhokoliv multivitamínu - stačí pilulku spolknout a zapít během konzumace jídla s obsahem tuků. Originálem prověřeným studiemi jsou samozřejmě tekuté lipozomy s reálným obsahem - tedy originální prémiové produkty!

Tento článek se tedy bude věnovat originálním = tekutým produktům s obsahem reálných lipozomů.

Lipozomy a posun v užívání doplňků stravy

Už se vám nebo vašim blízkým někdy přihodilo, že doplněk stravy, byť nebylo pochyb o jeho kvalitě, nezafungoval, jak bylo třeba? A nebo zafungoval pozdě, případně málo? Samotná kvalita obsažené látky totiž nemusí vždy stačit na výhru, vitamín či minerál se totiž nemusí dostat do těla v požadovaném množství. Na vině může být více faktorů:

  • Neefektivita klasického metabolismu vitamínů – jejich rychlé odbourání játry a vyplavení z těla ven
  • Malá vstřebatelnost látky samotné, např. vitamíny rozpustné ve vodě jsou obtížně vstřebatelné, závislé na speciálních kanálech
  • Malá průchodnost vitamínů tkáněmi po vstřebání
  • Rozklad účinné látky trávícími enzymy v zažívacím traktu nebo játrech
  • Poruchy zažívacího traktu – příliš kyselé prostředí, zanícená střevní stěna, nevhodná skladba mikrobiomu
  • Konzumace jiných látek, které vitamíny ničí – rafinované potraviny, chemické přísady, alkohol
  • Nadměrná potřeba vitamínů nebo minerálů kvůli velké fyzické či psychické zátěži, kterou klasické vitamíny nestíhají pokrývat
  • Přetížení zažívacího traktu velkým množstvím vitamínu

Velmi časté je, že žádný z uvedených faktorů není sám o sobě natolik závažný, aby ohrožoval vstřebání vitamínů v těle. Způsobí to až kombinace několika uvedených jevů dohromady. A právě v tomto případě se ukazuje efektivita lipozomů, které dovedou všechny uvedené problémy eliminovat.

Jak to funguje

Lipozomální transportní systém je efektivní, protože obchází klasický metabolismus vitamínů a minerálů v játrech. Ten funguje tak, že vitamín se po vstřebání do těla střevní stěnou dostane přes vrátnicovou žílu do jater. Zde je metabolizován jaterními enzymy a do krevního oběhu se jej tak dostane mnohem menší množství než bylo původně přijato.

Lipozomální vitamín se díky své unikátní struktuře lipozomu vstřebává ihned do střevního lymfatického systému a následně přes hrudní mízovod a všechny buněčné stěny do celého těla.

O tom, zda se vitamín (minerál, či jiná látka) vydá ze střeva do jater nebo rovnou do mízního systému, rozhodují dva faktory – molekulární hmotnost a rozpustnost. Látky s klasickou molekulou jsou malé a snadno rozložitelné, kdežto lipozomální vitamíny, kde je vitamín zapouzdřen ve speciální fosfolipidové vrstvě, se po průchodu střevem dostávají do střevního mízního systému a putují přes hrudní mízovod a podklíčkovou žílu do krevního oběhu.

Tím však cesta lipozomu nekončí. Vitamíny je třeba dostat až k buňce a následně i dovnitř, kde probíhají buněčné procesy. Samotná vitaminová molekula má cestu ztíženou – musí proniknout skrz buněčnou stěnu. Lipozomální vitamín jí proniká velmi snadno - fosfolipidová dvojvrstva lipozomu je schopna se sloučit s ostatními dvojvrstvami jako je na příklad buněčná stěna samotná – a takto je pak dopravován obsah lipozomu (vitamínu nebo jiné prospěšné látky) přímo do buněk. Obrovskou výhodou také je, že lipozomy mohou nést hydrofobní i hydrofilní látky, a tedy všechny druhy vitamínů, minerálů nebo jiných složek.

Cesta lipozomů

  • 1.Přímá absorpce z tenkého střeva do střevního mízního systému ->
  • 2.Cesta hrudním mízovodem do podklíčkové žíly ->
  • 2.Cesta podklíčkovou žílou do krevního oběhu ->
  • 3.Přímá cesta skrz buněčnou stěnu do buňky

Co jsou to lipozomy

Lipozomy, které jsou využívány v doplňcích stravy, jsou obvykle vyrobeny z čistých fosfolipidů izolovaných ze slunečnicového lecitinu. Mohou mít různé velikosti od několika nanometrů až po desítky mikrometrů. Ve spojení s vodou formují fosfolipidy mikroskopické struktury s dutinou uprostřed vyplněnou vodou, obklopenou fosfolipidovým pouzdrem. Ve vodě uprostřed fosfolipidu je pak možné rozpustit jiné molekuly, například vitamín nebo glutathion, které potřebujeme snadnou cestou vstřebat do těla. A zatímco hydrofilní (vodu přitahující) molekuly mohou být drženy uvnitř zapouzdřeného jádra, hydrofobní (vodu odpuzující) látky se mohou rozpustit do samotné fosfolipidové membrány – takovýmto způsobem mohou lipozomy transportovat hydrofilní i hydrofobní molekuly. A právě díky těmto unikátním vlastnostem jsou využívány jak matkou přírodou, např. v mateřském mléce, tak také specializovanými producenty a to při výrobě léků nebo doplňků stravy.

Příklad lipozomálního vitamínu B12

Lipozomy a cheláty

I u lipozomálních vitamínů samozřejmě záleží na kvalitě obsažené látky. Synteticky vyrobený vitamín nebo minerál pro tělo jednoduše není přirozený a proto není ani výsledný efekt tak velký. Naopak vitamín v biologicky dostupné formě, např. hydroxokobalamin (B12) a chelátové formy minerálů v kombinaci s lipozomální technologií nabízejí maximální možný výsledek. Je tak vhodné sledovat, zda výrobce kromě použití lipozomu garantuje také biologický aktivní formu vitamínu nebo minerálu.

Jak poznám, že daný lipozomální produkt obsahuje lipozomy?

Jak jsme uvedli výše - pod názvem lipozomální jsou nabízeny dvě kategorie produktů, tedy originální/tekuté lipozomální vitamíny s obsahem reálných lipozomů a na druhé straně lipozomální vitamíny, které žádné lipozomy neobsahují a jsou prezentovány pouze jako tzv. lipozomální transportní systémy (obvykle forma kapslí v prášku, s jednoduchým aditivem oleje, fosfolipidů, mastných kyslin atd.).

Originální lipozomální produkty jsou tekuté. Jistotou obsahu lipozomů je tedy tekutá forma produktu, kdy jsou tuky/fosfolipidy (díky použití speciálních metod) rozptýleny ve formě lipozomů ve vodním roztoku. Pokud by vodní roztok s obsahem tukové složky nebyl lipozomální, hladina tuku/fosfolipidů bude plavat na vodní hladině. To se také někdy může stát, pokud tyto originální produkty nejsou udržovány v chladu (lednička) a po otevření pravidelně konzumovány. Další možností jsou sprejově sušené tekuté lipozomy, cena je ale díky vysokým nákladům vyšší než u tekuté formy. Pro přirovnání je naturální obdobou tekutých lipozomů mléko, zatímco příkladem sprejově sušených lipozomů sušené mléko.

Závěr

Lipozomální technologie má samozřejmě obrovský význam pro širokou veřejnost i sportovce, u nichž je výrazně zvýšená potřeba příjmu vitamínů a minerálů – lipozomy představují velmi efektivní podání učinných látek, jakého lze vedle injekční aplikace momentálně dosáhnout.

V případě kategorie prémiových lipozomálních produktů doporučujeme originální tekuté produkty s obsahem reálných lipozomů. V opačném případě doporučujeme jakýkoliv kvalitní multivitamín konzumovat společně s jídlem, které obsahuje tuky = přirozená aktivace lipozomálního transportu v trávicím traktu. 

Autor článku: Jakub Novák

Zdroje:

1.Ahn, Park. Liposomal delivery systems for intestinal lymphatic drug transport. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27895934

2.Bender. Nutritional Biochemistry of the Vitamins. Dostupné z: http://intoleranciaalimentar.com.br/uploads/8b06abbb4f235ad391faa6fb68f9ae1c3af0ce92.pdf

3.Khan, Mudassir, Mohtar, Darwis. Advanced drug delivery to the lymphatic system: lipid-based nanoformulations. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3732201/

4.Trevaskis, Kaminskas, Porter. From sewer to saviour - targeting the lymphatic system to promote drug exposure and activity. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26471369