Ginkgo biloba

Ginkgo Biloba – starověký pomocník pro energii, náladu a paměť

Pamatujete Uctívače ginga? Tajemný spolek ze Stínadel, který se schází v uzavřené zahradě po stromem se zvláštně tvarovanými listy? Ten strom se česky nazývá Jinan dvoulaločný a tisíce let předtím, než se objevil v knihách Jaroslava Foglara, jej znali (a také uctívali) staří Číňané. Ti mu přisuzovali až nadpřirozené účinky – věřili, že dokáže ochránit před zlými mocnostmi a umisťovali jej proto blízko chrámů a jiných důležitých budov. Obliba tohoto stromu pak přetrvala i do současnosti – Ginkgo je oficiálním stromem japonského hlavního města Tokia a jeho list je tokijským znakem.

Ginkgo Biloba – starověký pomocník pro energii, náladu a paměť

Jinan před miliony let původně rostl po celé severní polokouli, postupně se však jeho výskyt omezil na část dnešní Číny, odkud se znovu přičiněním člověka opět rozšířil všude po světě. Jde o dlouhověký strom dožívající se tisíců let – nejstarší žijící exemplář má cca 4700 roků.

Benefitu extraktu z Ginkgo Biloba

V současné době je extrakt z ginkga jedním z nejoblíbenějších doplňků stravy všude po světě. Jeho tradice započala už v Tradiční čínské medicíně a i podle současných poznatků jde o mnohostranně prospěšnou rostlinu pomáhající zejména v oblasti kognitivních funkcí, ochrany proti oxidativnímu stresu, zánětu a dalších oblastí. Extrakt obsahuje dvě hlavní skupiny látek – flavonoidy a terpenoidy, které mají silné antioxidační vlastnosti související s ochranou tkání, buněk a DNA před poškozením. (1) Podívejme se na benefity extraktu z Ginkga podrobněji.

1.Může pomoci ochránit a posílit kognitivní schopnosti

Výzkumy ukazují (1,2,3,4), že ginkgo může pomoci proti chorobám způsobujícím zhoršení kognitivních funkcí jako je Alzheimer, demence nebo mrtvice. Je dokonce užitečné i proti chronické žilní nedostatečnosti (5), která postihuje velkou část populace. Tento stav, kdy v mozku nejsou dostatečně prokrvována určitá centra, vede k nízké koncentraci, únavě, poklesu pracovního výkonu, bolestem hlavy a náladovosti. Je velmi typický pro jedince se sedavým zaměstnáním a celkovým nedostatkem pohybu.

Účinek ginkga ve všech těchto oblastech souvisí především s jeho protizánětlivými vlastnostmi – snižuje aktivitu volných radikálů, oxidační stres a zlepšuje cirkulaci krve v těle. Jiná teorie týkající se jeho účinků hovoří o jeho schopnosti zvýšit příjem glukózy z přijatého cukru do mozkových buněk, což přímo posiluje mozkovou činnost, stabilizuje funkci srdce a také stav zraku.

Je však třeba být objektivní a zmínit, že ne všechny studie přišly se stejnými výsledky – některé ukazují protichůdné závěry (6), zatímco některé neprokázaly u zdravých pacientů v souvislosti s pamětí zlepšení vůbec žádné (7). V tomto směru je třeba, aby ginkgo prošlo dalšími výzkumy.

2.Může pomoci proti úzkosti

Klinická studie zjistila (8), že velká dávka ginkga (až 480 mg) pomáhá už po čtyřech týdnech proti symptomům úzkosti.

Zajímavé je, že ginkgo pomáhá proti úzkosti, avšak nikoli proti depresi. Mimo to se ale ukazuje efektivní při dalších poruchách souvisejících s psychikou:

3.Může pomoci s ADHD

ADHD je porucha pozornosti kombinovaná s hyperaktivitou týkající se nejčastěji dětí. Studie zkoumala účinek Ginkga u 50 dětí s touto diagnózou – bylo podáváno 120 mg denně a výsledkem bylo zlepšení sledovaných symptomů (9).

4.Může pomoci s migrénami

U mladších jedinců s pravidelnými migrénami může ginkgo pomoci se těchto problémů z velké části zbavit – zejména snížit množství jejich opakování a závažnost bolesti. Studie (10), která účinek Ginkga v tomto směru zkoumala, zaznamenala, že k signifikantním změnám došlo po třech měsících od začátku podávání Ginkga. V dalším období se účinek ještě zvyšoval.

5.Může pomoci zlepšit kvalitu spánku

Antioxidační kapacita Ginkga mu dodává i další užitečnou vlastnost – pomáhá při problémech se spánkem (11). Látky obsažené v Ginkgu dovedou významně podpořit spánek v tzv. REM fázi – jako potenciálně účinná se ve studii ukázala dávka 240 mg denně.

Závěr

Ginkgo je celosvětově užíváno také jako nestimulační látka pro zlepšení duševního výkonu. Pokud hledáte decentní alternativu kávy, může být Ginkgo správnou volbou.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5758353/
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hup.470020305
  3. https://draxe.com/health/dementia/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24548724/
  5. https://www.hopkinsmedicine.org/neurology_neurosurgery/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541024/
  7. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/hup.2259
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16808927/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19815048/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3084934/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11518478/

Tokijský park Meiji Jingu Gaien, jehož cesty jsou lemované stovkami stromů Ginkgo