Egyptský černý kmín

Objevte Tutanchamonovo zlato! Egyptský černý kmín (Black seed) a jeho účinky, díl. 2.

V prvním díle jsme zmínili, že egyptský černý kmín je po tisíciletí populární v blízkovýchodních a jiných medicínách. Faraon Tutanchamon měl jeho lahvičku ve své hrobce a je o něm dokonce zmínka v Bibli v knize Izajášově. Uváděli jsme, že pomáhá s inzulinovou rezistencí, zánětlivostí, bolestmi kloubů a že působí proti rakovinnému bujení. V dnešním druhém díle se zaměříme na možná trochu nečekané, ale přitom praktické účinky oleje z černého kmínu, které jsou využitelné v každodenním životě.

Objevte Tutanchamonovo zlato! Egyptský černý kmín (Black seed) a jeho účinky, díl. 2.

https://www.efia.cz/blog/egyptsky-cerny-kmin-black-seed-elixir-zivota-dil-1Benefity oleje z černého egyptského kmínu

Kožní problémy

Chronické i občasné kožní onemocnění dokáže velmi znepříjemnit život, často je velmi obtížné se ho zbavit. Jako téměř všechny choroby, i problémy s kůží doprovází zánět, u něhož se olej z egyptského kmínu ukazuje jako velice účinný. A na jaké problémy zabírá?

Ekzém – dlouhotrvající kožní onemocnění s různou mírou závažnosti, které způsobuje suchou, zarudlou a popraskanou kůži, s pupínky a bolestivými vřídky.

Studie z roku 2012 porovnávala účinek oleje z egyptského černého kmínu na chronický ekzém v oblasti rukou u jedinců od 18 do 60 let. Účinek oleje byl porovnáván s běžně užívaným lékem Betamethasone )kortikosteroid) a doplňkem Eucerin. Sledovaní jedinci si aplikovali konkrétní přípravek 2x denně po dobu 4 týdnů. Výsledkem bylo, že u oleje z egyptského kmínu a Betamethasonu došlo k mnohem výraznějšímu zlepšení stavu kůže než u Eucerinu. Výsledky oleje a léku byly porovnatelné. Závěrem tedy je, že přírodní olej bez obsahu jakýchkoli umělých látek má stejné účinky na ekzém jako kortikosteroid.

Akné - Stejné účinky jako u ekzému prokázala egyptský černý kmín také u akné, které je typické v pubertálním věku nebo např. u žen při hormonálních změnách.

Lupénka – autoimunitní onemocnění způsobující výskyt suchých, svědivých oblastí se strupy, které mohou přecházet až do otevřených ran.

Jiná studie z roku 2014 porovnávala účinek Methotrexátu (cytostatikum), oleje z černého kmínu a jejich kombinace na lupénku. Celkem 60 jedinců bylo rozdělenou do tří skupin po 20 lidech. První skupina užívala pouze egyptský kmín (vnitřně i externě), druhá pouze MTX, třetí kombinaci obojího. U první skupiny došlo k výraznému zlepšení u 60 % sledovaných, u druhé u 80 % a u třetí u 90 %. Závěrem tedy je, že vnitřně i zvnějšku aplikovaný olej z egyptského kmínu je efektivním a bezpečným prostředkem pro zlepšení stavu při lupénce.

Vitiligo – ztráta pigmentu, stav, jehož příčina je zatím neznámá. Jde o porušení struktury melanocytů v pokožce, následkem čehož dochází ke změnám barvy kůže. Studie z roku 2019 zkoumala 33 jedinců s vitiligem, přičemž bylo sledováno celkem 47 oblastí na těle. Krém s obsahem egyptského kmínu byl aplikován na tato místo 2x denně po dobu celkem 6 měsíců. Po této době se projevila významná změna na rukou, tváří a genitáliích – došlo k obnovení kožního pigmentu.(3).

Syndrom karpálního tunelu – neuropatická porucha, kdy v důsledku dlouhodobého tlaku na mediánní nerv v zápěstí dochází k bolesti, ztuhlosti a necitlivosti v prstech a dlani. Typicky je způsobený kancelářskou prací s nedostatkem pohybu.

Studie z roku 2014 se proto zaměřila i na tuto oblast – zkoumala celkem 155 pacientů s touto diagnózou, kterým byl aplikován olej s černým kmínem po dobu čtyř týdnů. Po této době se projevilo významné zlepšení – z hlediska bolestivosti, pohyblivosti i citlivosti ruky. (4)

Závěr

U oleje z černého kmínu záleží, aby pocházel z Egypta, rostliny z jiných oblastí mají rozdílné charakteristiky, velmi také záleží na certifikované BIO kvalitě - je zárukou absence chemických přísad a celkové čistoty produktu.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

(1). Comparison of therapeutic effect of topical Nigella with Betamethasone and Eucerin in hand eczema. Yousefi. 2012. Dostupné z: https://tinyurl.com/y3f35z3y

(2). The effectiveness of Nigella sativa, methotrexate and their combination in the treatment of moderate to severe psoriasis. Ahmed. 2014. Dostupné z: https://tinyurl.com/yxz8e7cl

(3). Effectiveness of topical Nigella sativa for vitiligo treatment. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31025474/

(4). Effect of Linum usitatissimum L. (linseed) oil on mild and moderate carpal tunnel syndrome: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Dostupné z:    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24887185/