Čekanka (vláknina z kořene čekanky)

Kořen čekanky - pod jménem cikorka - se užívá k výrobě bezkofeinové náhražky kávy. Sušené listy a kořeny čekanky se používají v lékařství. Čekanka patří v klasické fytoterapii mezi velice často používané byliny, a to zejména k podpoře látkové výměny, funkce jater a tvorby žluči, podporu práce srdce a trávení. V trávicím traktu navíc působí protizánětlivě. Zevně se používá jako obklad na bolavé klouby a některé typy ekzémů, nálev z květů se využívá rovněž k výplachům očí při zánětu spojivek, víček, rohovek a duhovky. Důležitý je také obsah inulinu a fruktooligosacharidů, které patří mezi rozpustnou vlákninu s výrazným probiotickým efektem. Vzhledem k tomu, že se inulin nevstřebává v horní části trávicího traktu, dosáhne až tlustého střeva, kde je fermentován baktériemi, jež zde žijí. Inulin povzbuzuje růst zdravé flory ve střevě, např. bifidobaktérie, a brání rozvoji patogenních baktérií. Tak je inulin doporučován jako prebiotikum, tedy nestravitelná součást stravy, která prospívá zdraví. Konzumace velkého množství inulinu může ovšem vést k nadýmání a plynatosti.