Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Flavanoly

Flavonoidy jsou velmi rozsáhlou skupinou rostlinných fenolů. Mezi hlavní skupiny flavonoidů ve výživě člověka patří flavanoly, flavanony, flavony, flavonoly, proantokyanidiny, kyanidiny a isoflavonoidy. Hlavními flavanoly jsou katechiny (katechin, epikatechin, epigallokatechin) a jejich estery s kyselinou galovou. Jsou přítomné hlavně v čaji, ale například také v kakau.

Výsledky studií ukazují, že flavanoly mohou mít pozitivní vliv na hypertenzní osoby, zatímco krevní tlak u zdravých dospělých nijak neovlivňují. Souhrnně bylo konstatováno, že kakao bohaté na flavanoly vykazuje příznivé účinky na funkci endotelu u zdravých starších osob, které jsou podmíněny aktivací syntézy oxidu dusnatého. Výzkum bude pokračovat s cílem určit potenciální rozsah příznivých účinků flavanolů z kakaa a to především na starší osoby.