Papája (Carica papaya)
Papája je teplomilná rostlina z čeledi papájovitých s velkými jedlými plody. Nejedná se o strom, ale o bylinu s velkou lodyhou. Na vrcholu rostlin vyrůstá růžice dlouhých listů a rostlina díky nim vypadá jako palma. Rostlina se pěstuje pro své chutné plody, které je možné jíst syrové i upravené. Semena mají štiplavou chuť, podobně jako pepř. Latex rostliny obsahuje enzym papain, který podporuje trávení a má protizánětlivé účinky.
Semena se používají jako prostředek proti vnitřním parazitům. Rovněž ale mohou způsobit potrat, proto se nedoporučuje je konzumovat v těhotenství! Papája se díky papainu používala i na křehčení masa. Má silné antioxidační vlastnosti. Antioxidanty včetně karotenoidů neutralizují volné radikály. Obsažený lykopen a vitamín C pak působí preventivně proti srdečním chorobám.