Polyfenoly

Polyfenoly je označení velmi různorodých látek, proto i jejich účinek je různý. Obecně působí jako antioxidanty, pomáhají tlumit kardiovaskulární a nádorová onemocnění, Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu. Polyfenoly lze rozdělit na: -         fenolové kyseliny (kyselina benzoová a její deriváty, k. galová a k. allagová) -         flavonoidy (flavonoly, flavony, isoflavony, flavanony, antokyanidiny, flavanoly) -         stilbeny (resveratrol) -         lignany (matairesinol, sekoisolariciresinol). Obsahy polyfenolů v ovoci a zelenině jsou značně různorodé a závisejí na řadě faktorů. Ze zeleniny je na polyfenoly nejbohatší brokolice, nejchudší cuketa. U ovoce byly nejvyšší koncentrace zjištěny u černého rybízu, nejnižší v nektarinkách. Výběr z údajů je uveden v tabulce. Hodnoty však nevypovídají o detailním chemickém složení obsažených polyfenolů.   Obsah polyfenolů ve vybraných druzích ovoce a zeleniny
Ovoce/zelenina Obsah polyfenolů (v mg/100 g)
Brokolice 290
Celer 59
Cibule 150
Cuketa 38
Černý rybíz 1540
Grapefruit 425
Zelí bílé 108
Hrozny bílé 95
Hrozny červené 93
Hrušky 115
Jablka 132
Kiwi 273
Kořen petržele 67
Mrkev 156
Nektarinky 57
Pomeranče 217
Rajčata 62
Růžičková kapusta 91
Švestky 200