Polyfenoly je označení velmi různorodých látek, proto i jejich účinek je různý. Obecně působí jako antioxidanty, pomáhají tlumit kardiovaskulární a nádorová onemocnění, Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu. Polyfenoly lze rozdělit na:
- fenolové kyseliny (kyselina benzoová a její deriváty, k. galová a k. allagová)
- flavonoidy (flavonoly, flavony, isoflavony, flavanony, antokyanidiny, flavanoly)
- stilbeny (resveratrol)
- lignany (matairesinol, sekoisolariciresinol).
Obsahy polyfenolů v ovoci a zelenině jsou značně různorodé a závisejí na řadě faktorů. Ze zeleniny je na polyfenoly nejbohatší brokolice, nejchudší cuketa. U ovoce byly nejvyšší koncentrace zjištěny u černého rybízu, nejnižší v nektarinkách. Výběr z údajů je uveden v tabulce. Hodnoty však nevypovídají o detailním chemickém složení obsažených polyfenolů.
Obsah polyfenolů ve vybraných druzích ovoce a zeleniny
Ovoce/zelenina |
Obsah polyfenolů (v mg/100 g) |
Brokolice |
290 |
Celer |
59 |
Cibule |
150 |
Cuketa |
38 |
Černý rybíz |
1540 |
Grapefruit |
425 |
Zelí bílé |
108 |
Hrozny bílé |
95 |
Hrozny červené |
93 |
Hrušky |
115 |
Jablka |
132 |
Kiwi |
273 |
Kořen petržele |
67 |
Mrkev |
156 |
Nektarinky |
57 |
Pomeranče |
217 |
Rajčata |
62 |
Růžičková kapusta |
91 |
Švestky |
200 |