Rýžový extrakt (Oryza sativa)
Rýže je hlavní potravinou a zdrojem výživy nejen v rozvojových zemích, ale také v Severní Americe a Evropě. Spotřeba otrub z bílé rýže nebo oleje z rýžových otrub má příznivé účinky na zdraví. Vědci prokázali, že černé rýžové otruby nebo rýžové extrakty mají funkční účinky. Extrakt z černé rýže je dobrým zdrojem živin, oleje, flavonoidů, polyfenolů a anthocyanidinů. Pigment z černé rýže obsahuje dva hlavní antokyany: kyanidin-3-glukosid a andpeonidin-3-glucosid. Anthocyaniny jsou přirozeně se vyskytující fenolické sloučeniny, které poskytují barvu mnoha druhů ovoce (zejména bobulovin) a zeleniny a mají několik hodnotných účinků. Anthocyaniny mohou snížit riziko koronárních srdečních chorob, zánětlivého procesu a aterosklerózy prostřednictvím antioxidantů, protilátek proti trombům a infekci. Potraviny, které jsou bohaté na antokyany mají zdravotní přínos. Studie uvádějí, že černá rýže nebo extrakty z černé rýže významně snižují tvorbu lipidů v séru a tvorbu aterosklerotických plátů u králíků a u myší. Jiné ukázaly, že konzumace oleje z rýžových otrub nebo oryzanolu přináší několik benefitů pro zdraví. Olej z rýžových otrub obsahuje olejovou, linolovou a palmitovou kyselinu, a je také bohatým zdrojem rostlinných sterolů a oryzanolu, které snižují hladinu cholesterolu u lidí a zvířat. oryzanol má rovněž antioxidační aktivitu.