Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Sacharóza

Je to nejběžnější disacharid, který se skládá z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Sacharóza je metabolickým produktem všech zelených rostlin a u nás se pro její produkci pěstuje cukrová řepa. Dalším zdrojem, ze kterého je možné sacharózu (neboli cukr) získat je cukrová třtina. Výroba cukru: Řepa se nakrájí na řízky, následně se z nich vyluhuje šťáva a ta se pak čistí a filtruje, neutralizuje a zahušťuje na tzv. těžkou šťávu. Z ní už vznikají krystalky cukru a odpadem je melasa, která se využívá k výrobě lihu, nápojů nebo se přidává do krmiv pro hospodářská zvířata.

Obdobně se vyrábí cukr také ze třtiny.

Cukr má vysoký obsah energie. Nadměrný přísun cukru má negativní vliv na zdraví člověka, způsobuje obezitu, zubní kaz, diabetes. V malém množství ho využíváme jako primární zdroj energie.