Sójový olej

První zmínky o pěstování sóji pochází ze staré Číny. Pro výrobu oleje se v Evropě a Americe začala pěstovat teprve začátkem dvacátého století. Ještě později se pak přišlo na to, že je velmi vhodná pro krmení hospodářských zvířat, a nakonec se ke konzumaci ostatních sójových produktů přidal i člověk. Sójový olej se získává ze sójových bobů (Glycine maxima L.). Triacylglyceroly tvoří více než 95 % chemického složení tuku sójových bobů, dalšími významnějšími složkami jsou fosfolipidy a diacylglyceroly. Sójový olej obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, především kyselinu linolovou (cca 50 %), olejovou a linolenovou. Dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin je důležitý pro všechny věkové kategorie. V prenatálním věku působí příznivě na vývoj mozku, v dospělosti jsou důležité pro elasticitu cév, snižují LDL cholesterol a zvyšují imunitu. Volné mastné kyseliny ve stravě konzumovat nemůžeme. Přijímáme je prostřednictvím olejů, které se v tenkém střevě rozkládají na mastné kyseliny a ty se následně vstřebávají stěnou střeva.