Taniny

Třísloviny (synon. taniny) jsou velkou  skupinou polymerních fenolových sloučenin přítomných v potravinách rostlinného původu, které při interakci s bílkovinami ústní dutiny vytvářejí trpkou chuť. Svůj název dostaly  podle „třísla“ - přípravku z rozdrcené kůry stromů používaného odpradávna k vydělávání kůží.  Třísloviny jsou přirozené složky potravin, které podstatným způsobem ovlivňují žádoucí (např. u čaje, kávy, kakaa) i nežádoucí (např. u nezralého ovoce) chuťové vlastnosti potravin. V případě nápojů jako ovocné šťávy, pivo, víno se čiřením třísloviny odstraňují, aby nevytvářely s bílkovinami zákaly a sedimenty. Vzhledem k tomu, že tato skupina látek je z chemického hlediska velmi různorodá, jsou různé i fyziologické a zdravotní účinky. V případě proantokyanidinů se klade důraz na jejich antioxidační potenciál a funkci lapače volných radikálů, což znamená protizánětlivé a protialergické účinky a působení proti ateroskleróze. Některé kondenzované taniny se proto používají jako potravinářská aditiva – antioxidanty. V trávicím ústrojí mají detoxikační účinky (jsou schopny vázat a odvádět z organismu škodlivé látky), působí proti bakteriím, virům i střevním parazitům, brzdí zánětlivé procesy v žaludku a ve střevech, podporují tvorbu žaludečních šťáv, ovlivňují krevní oběh, pomáhají proti nadměrnému pocení, působí proti průjmům a krvácení. Jsou zkoumány jejich účinky na sebedestrukci rakovinných buněk. Na druhé straně se však dieta s vysokým obsahem taninů může projevovat negativně, např. nižší využitelností bílkovin či minerálních látek. K takovým antinutričním látkám patří např. taniny z luštěnin.