Yerba maté (Illex paraguensa)

Jsou lístky a stonky cesmíny paraguayské. Tradičně se připravuje ve vydlabané tykvi nazývané kalabasa, pije se tyčinkou bombilou, Maté obsahuje vysoký obsah kofeinu (přibližně 1,5%), který spolu s dalšími komponenty povzbudí více než klasický čaj nebo káva, ale přesto maté není návykové. Nápoj obsahuje velké množství mateinu, který v kombinaci s aminokyselinami, vitamíny a minerálními látkami z něj dělá velmi zdravý a povzbuzující nápoj. Matein je látka (alkaloid) podobná kofeinu, ale na rozdíl od něj není návyková. Díky jeho spolupůsobení s ostatními obsaženými látkami se povzbuzující účinky mate utlumují. Prospívá při poruchách spánku, neboť tento nápoj podporuje normalizaci cyklů spánku a bdění. Maté obsahuje vitamín A, B1, B2, B3, B5 a C, minerály vápník, hořčík, mangan, železo, selen, draslík, křemík a fosfor, aminokyseliny (asi 15 druhů), stopové prvky a antioxidanty. Obsažené látky působí povzbudivě a stimulačně, oddalují nástup únavy, zvyšují termogenezi, podporují trávení a napomáhají odbourávat tukové zásoby v organizmu (proto je výtažek z yerby maté součástí mnoha přípravků na hubnutí). Podílí se na efektu snížení chuti k jídlu. Podporuje funkci ledvin, protože působí proti zadržování přebytečného množství tekutin v těle. Mimo jiné také posiluje imunitní a nervový systém. Uvádí se, že Yerba maté hraje roli při procesu čistění krve, zrychluje myšlenkové pochody, zlepšuje paměť, dodává energii, snižuje dopady alergických reakcí, působí močopudně, podporuje činnost trávící soustavy, zvyšuje odolnost organismu při extrémních podmínkách jako je zima, horko nebo stres či snižuje cholesterol atd. Navíc je maté i skvělý antioxidant.