večerní trénink

Co jíst po večerním tréninku?

Pokud trénujete večer nebo v pozdních hodinách po náročném dni v práci, pro dosažení optimálního výkonu a soustředění je potřeba vhodně naplánovat váš stravovací režim.

Co jíst po večerním tréninku?

Vše začíná už u snídaně, která by rozhodně měla obsahovat dostatek bílkovin. (O principech správného snídání jsme psali nedávno.) A ani večerní trénink byste neměli absolvovat s prázdným žaludkem. Předtréninkové jídlo by se mělo skládat z bílkovin a sacharidů s nízkým glykemickým indexem. Na řadu má přijít alespoň 45 minut před tréninkem kvůli dostatečnému strávení.

Studie ukázala, že pokud si před tréninkem dáte dobře stravitelné jídlo, bude vaše tělo spalovat více kalorií a tukových zásob než v případě, že byste trénovali na lačno. [1]Bylo také prokázáno, že sportovci, kteří před tréninkem konzumovali bílkoviny a sacharidy s nízkým glykemickým indexem, při něm měli více energie a spálili více tuků než ti, kteří konzumovali „rychlé“ sacharidy. [2]

Vynechat večeři je chyba

Jak se stravovat před večerním tréninkem už tedy víte, ale co jíst po něm, abyste nesabotovali své úsilí? Pokud chcete nabrat svalovou hmotu, měli byste si dát proteinový nápoj, který díky rychlé stravitelnosti pomůže s opravou zatěžované svalové tkáně a zvýší proteinovou syntézu. Jsou-li spíše hubnout, pravděpodobně dáte přednost bílkovinám v podobě pevného jídla.

Ať už jsou vaše cíle jakékoliv, snězte vždy alespoň jedno pevné jídlo. Toto jídlo by mělo obsahovat bílkoviny, které podpoří spánek a regeneraci. Výbornou volbou v tomto případě bude bílé maso (ryba, drůbež) nebo fazole, které obsahují aminokyselinu tryptofan (zvyšuje hladinu serotoninu, který zklidňuje organismus a pomáhá s usínáním).

Abyste hladinu serotoninu ještě zvýšili, můžete k večernímu jídlu přidat hnědou rýži, mléko, sezamová semínka, arašídy nebo mandle. Ujistěte se také, že vaše večeře obsahuje dostatek zeleniny, která je bohatá na antioxidanty, podporuje váš imunitní systém a potlačuje zánětlivé procesy.

Přidejte také ovoce a zeleninu, které zvyšují hladinu melatoninu (pomáhá optimalizovat spánkový cyklus). Melatonin zvyšují rajčata, hroznové víno, višně, případně vlašské ořechy, lněné semínko, slunečnicová nebo hořčičná semínka a fenykl.

Dopřejte organismu klid

Po večerním tréninku je také důležité zklidnit centrální nervový systém. K tomu vám může dopomoci hořčík, taurin, kyselina alfa lipoová (ALA) aj. Hořčík potlačuje stres, tlumí nervovou aktivitu a pomáhá vám relaxovat. Taurin a ALA působí jako antioxidanty, které po tréninku pomohou proti zánětu a zároveň spolu s glycinem snižují potréninkovou hladinu kortizolu a pomáhají tak dostat tělo z katabolického stavu. [3,4]

Výhodou večerního tréninku je, že po celém dni už nemusíte šetřit síly na další aktivity a můžete do něj dát veškerou zbývající energii. Pokud takový trénink podpoříte správnou výživou a suplementací, které vám pomohou dobře spát a regenerovat, požadované výsledky se určitě dostaví.

Zdroje:

1. O Reilly, J., Wong, S., et al. Glycemic Index, Glycemic Load and exercisePerformance. Sports Medicine. 2010. 40(1), 27-39.

2. Stevenson, E., Williams, C., et al. The Metabolic Responses to High Carbohydrate Meals with Different Glycemic Indexes Consumed During Recovery from Prolonged Strenous Exercise. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. 2005. 15(3), 291-307.

3. Sung, M., Chang, K. Dietary Taurine and Nutrients Intake and Anthropometric and Body Composition Data by Abdominal Obesity in Korean Male College Student. Advances in Experimental Medicines and Biology. 2009. 643, 429-435.

4. Nielsen, F., Johnson, L., Zeng, H. Magnesium Supplementation Improves Indicators of Low Magnesium Status and Inflammatory Stress in Adults Older than 51 Years with Poor Quality Sleep. Magnesium Research. 2010. 23(4), 158-168.