vitamín B12

Vitamín B12 – někdy opomíjený, přesto zásadní pro tělo i mozek

Vitamín B12 je ve vodě rozpustný vitamín, který přirozeně přijímáme z živočišných zdrojů jako je maso, mléčné výrobky, vejce nebo ryby. Vědecké důkazy i praxe potvrzují, že příznivě ovlivňuje náladu, energetickou hladinu i kognitivní funkce. Důležitý je pro všechny, kteří pravidelně cvičí, může ale pomoci při jakémkoli poklesu energie, únavě, sklíčenosti a depresích. V dnešním článku si proto podrobně popíšeme, jak konkrétně se vitamín B12 podílí na biochemických procesech v těle a jaké má pro organismus benefity.

Vitamín B12 – někdy opomíjený, přesto zásadní pro tělo i mozek

Vitamín B12 tvoří po vstupu do těla dvě metabolicky aktivní sloučeniny, methylkobalamin (MeCbl) a adenosylkobalamin (AdCbl). Obě pak působí jako enzymové kofaktory pro dvě odlišné dráhy. MeCbl se účastní reakcí závislých na folátech a v buněčné cytoplazmě katalyzuje přenos methylové skupiny na homocystein za vzniku methioninu. Tato cesta je kritická pro regulaci hladiny homocysteinu a syntézu DNA.

AdCbl se podílí na metabolismu sacharidů a mastných kyselin v mitochondriích, působí jako koenzym, který katalyzuje reakce methylmalonyl-CoA mutázy (1). Tento proces je důležitý pro zdraví nervové soustavy, protože tzv. myelinové pochvy neuronů jsou vysoce závislé na metabolismu mastných kyselin.

Vitamín B12 tedy hraje zásadní roli při syntéze DNA, přenosu methylových skupin a metabolismus mastných kyselin (2). Správné hladiny vitamínu B12 jsou nezbytné pro různé procesy v těle:

  • Tvorba červených krvinek
  • Vývoj mozku
  • Produkce neurotransmiterů
  • Udržování zdravých nervových buněk
  • Fungování imunity

B12 bývá také spojován s biosyntézou koenzymu Q10 (ubichinon) a metabolismem kyseliny listové (folát). To potvrzuje jeho klíčovou roli v rámci koordinace buněčného metabolismu (3).

Vstřebávání

B12 je v potravinách vázán na bílkoviny a na nosný protein (transkobalamin) se tak může navázat až po uvolnění z této vazby. Naproti tomu v doplňcích stravy nalezneme volnou krystalickou formu, která se může na transkobalamin snadno navázat. Transkobalamin následně přenáší B12 do střev pro další absorpci. Zde je důležitá vazba na vnitřní faktory tvořené střevní sliznicí, která umožňuje absorpci do ilea (spodní úsek tenkého střeva). Efektivitu absorpce vitamínu B12 mohou negativně ovlivňovat faktory jako stárnutí, žaludeční dysfunkce nebo užívání určitých léků (např. protonových inhibitorů). Pro jedince s omezenou kapacitou aktivní absorpce může být zajímavým řešením užívání vysokých dávek B12 (0,5 až 1 mg) perorálně. V takovém případě může dojít ke stimulaci absorpce B12 prostřednictvím tzv. pasivní difuze přes sliznici (4).

Absorpci železa mohou ovlivňovat i další látky. Například nižší koncentrace železa může negativně působit na žaludeční sliznici a snižovat tak absorpční kapacitu B12. Vápník je nezbytný pro správnou absorpci v ileu. Naopak vitamín C nebo měď mohou absorpci B12 komplikovat, protože jej štěpí na neaktivní vedlejší produkty (4).

Nedostatek vitamínu B12

Nedostatek vitamínu B12 může způsobovat širokou škálu hematologických, psychiatrických a neurologických poruch. Příznaky, které se mohou v této souvislosti objevovat, jsou brnění, necitlivost končetin, ztráta paměti, poruchy vidění, změny nálad nebo demence. Mezi běžné rizikové skupiny patří vegani a vegetariáni, lidé s problémy s trávením (jako je Crohnova choroba), diabetici, těhotné ženy a senioři. Nejčastější příčinou nedostatečné absorpce je perniciózní anémie, která je způsobena atrofií parietálních buněk v žaludku. To následně vede k nedostatečné sekreci kyselin. Perniciózní anémie je autoimunitní onemocnění, které je často spojeno s jinými autoimunitními poruchami, jako je tyreoiditida a Addisonova choroba (5).

Vitamín B12 je nezbytný i pro vývoj plodu a dítěte. Během těhotenství a kojení může nedostatek vitamínu B12 u matky vést k tomu, že se projeví také u kojenců. Studie sledovala 20 kojenců ve věku 1 až 20 měsíců a jejich matky s nízkými hladinami vitamínu B12 v séru. Všechny děti byly kojené a projevovaly se u nich příznaky opožděného neurologického vývoje, infekce, odmítání pevné stravy a anémie. Matkám a kojencům byly podávány intermuskulární injekce 100 μg kyanokobalaminu každý den po dobu jednoho týdne a poté 100 μg každý týden po dobu 4 týdnů. Laboratorní nálezy zjistily, že se všechny pozorované symptomy významně zlepšily (6).

Perorální suplementace vitamínu B12 může být stejně účinná jako injekce. U celkem 48 pacientů s nízkou hladinou vitamínu B12 byla zkoumána účinnost a bezpečnost perorálního užívání vitamínu B12 v dávce 1000 μg/den a intermuskulárních injekcí (9 injekcí po 1000 μg během 3 měsíců). Obě varianty byly účinné při obnově normálních sérových hladin vitamínu B12 u všech pacientů a mezi výsledky nebyl žádný významný rozdíl (7).

Sublingvální (pod jazyk) aplikace vitamínu B12 nemá významnější účinky než standardní kapsle. U pacientů s deficitem vitamínu B12 byly zkoumány účinky podání 500 μg vitamínu B12 sublingválně nebo perorálně. U obou skupin byl pozorován významný nárůst koncentrace vitamínu B12, zároveň nebyl pozorován významný rozdíl v koncentracích mezi sublingválním nebo perorálním podáním.

Únava

Vitamín B12 hraje důležitou roli při syntéze červených krvinek a ubichinonu, což je redukovaná forma koenzymu Q10, klíčová složka při produkci energie (3). Nízké hladiny vitamínu B12 v séru mohou vést k závažné anémii, která může způsobovat únavu, závratě a v některých případech i srdeční selhání (5). Další charakteristickým znakem nedostatku vitamínu B12 je zvýšení hladin cirkulujícího homocysteinu. Klinická studie zkoumala pacienty s chronickou únavou a fibromyalgií. Tato onemocnění se projevují zvýšenými hladinami homocysteinu v mozkomíšním moku a sníženými hladinami vitamínu B12. Právě zvýšené hladiny cirkulujícího homocysteinu by mohly být příčinou souvisejících příznaků. Když byli pacienti léčeni vysokými dávkami vitamínu B12 a kyseliny listové, došlo k pozitivní reakci a snížení symptomů (9). Jiná pilotní studie zkoumala účinky aplikace injekcí 5 mg vitamínu B12 dvakrát týdně po dobu dvou týdnů u 28 subjektů, které si stěžovaly na únavu.  Výsledky ukázaly statisticky významné zlepšení únavy a celkového zdravotního stavu subjektů (10).

Nálada a kognitivní funkce

Vitamín B12 je klíčovou živinou potřebnou pro vývoj mozku. Vědecké důkazy naznačují, že hraje zásadní roli v prevenci poruch centrálního nervového systému, poruch nálady a demence (5). Mechanismy účinků vitamínu B12 zahrnují regulaci hladiny homocysteinu, regulaci produkce neurotransmiterů a podporu zdraví nervové soustavy (11).

Výzkumy odhalily, že hladiny vitamínu B12 v mozku během života významně klesají, pravděpodobně kvůli zvýšené potřebě antioxidantů a snížené absorpci (12). Různé studie prokázaly souvislost mezi nedostatkem vitamínu B12 a depresí a zhoršením kognitivních funkcí u starších jedinců (13, 14). Randomizovaná kontrolovaná studie s 900 dospělými ve věku 60 až 74 let, kteří užívali denně perorálně 0,1 mg vitamínu B12 a 0,4 mg kyseliny listové po dobu 2 let, ukázala výrazné zlepšení kognitivních funkcí, symptomů deprese a výkonnosti paměti. Výsledky rovněž naznačovaly, že významný negativní vliv na kognitivní funkce měly především zvýšené hladiny homocysteinu (15).

Alternativní studie zkoumala suplementaci vitamín B12 spolu s antidepresivy. Studie se účastnilo 199 pacientů s průměrným věkem 35 let, kteří trpěli depresí a měli nízké nebo normální hladiny vitamínu B12. Léčebné skupině byla podávána antidepresiva spolu s 1000 μg B12 každý týden po dobu 6 týdnů, kontrolní skupině byla podávána pouze antidepresiva. Symptomy deprese byly analyzovány pomocí skóre HAM-D. Ve srovnání s kontrolní skupinou vykazovali účastníci v léčebné skupině významné snížení depresivních symptomů (16).

Zvýšené hladiny homocysteinu jsou spojovány s kognitivními poruchami, Alzheimerovou chorobou a vaskulární demencí (17). Randomizovaná kontrolovaná studie používala u starších dobrovolníků s poruchami paměti vysoké dávky vitamínu B (B12 0,5 mg, kyselina listová 0,8 mg). Léčba vedla k sedminásobnému snížení atrofie mozku, především v oblasti šedé hmoty, která degeneruje po nástupu Alzheimerovy choroby. Tyto příznivé účinky byly pozorovány pouze u pacientů s vysokou hladinou homocysteinu (17).

Neuropatie

Neuropatie je postižení nervů projevující se dle typu postižených nervů bolestí, sníženou citlivostí (nejčastěji dolních končetin), případně problémy s trávicím a močovým ústrojím, cévami a srdcem.

B12 byl v některých zemích už v 50. letech minulého století považován za látku tišící bolest a i nedávné klinické studie prokázaly jeho potenciální analgetický účinek na neuropatickou bolest. Je nezbytný pro syntézu myelinu, který se používá jako ochranná vrstva pro nervové buňky a jeho deficit se může projevit až neuropatií (18). Zlepšení nebo obnovení myelinové pochvy může vést ke zlepšení příznaků periferní neuropatie. Studie ukázaly, že vysoké dávky B12 mohou zlepšit nervové funkce a symptomy bolesti u diabetiků trpících neuropatií (19).

Přehled 7 studií s pacienty trpících diabetem 1. nebo 2. typu s neuropatií ukázal, že u pacientů užívajících B12 došlo k významnému zlepšení bolesti, vnímání vibrací a nervových impulsů (20).

Studie s diabetickými pacienty s periferní neuropatií zjistila, že při perorálním podávání B12 v dávce 1,5 mg/den po dobu 3 měsíců došlo u pacientů ke zmírnění bolesti nohou (21, 22). K těmto výsledkům pravděpodobně dochází v důsledku neurosyntézy a neuroprotektivního působení B12.

Randomizovaná kontrolovaná studie porovnávala účinnost léku na úlevu od bolesti (nortriptylinu) a vitamínu B12 na 100 pacientech s diabetickou neuropatií. Po léčbě bylo skóre bolesti a parestézie (brnění/mravenčení) významně nižší ve skupině léčené vitaminem B12 (23).

Léčba vitamínem B12 prokázala významné příznivé účinky také při zmírňování bolesti dolní části zad a související invalidity u 60 pacientů s bolestí zad způsobenou lumbagem (ústřel) nebo ischiadickou neuritidou (zánět sedacího nervu) (24).

Závěrem

Rizikovými skupinami pro nedostatek vitamínu B12 jsou jedinci s nedostatečnou funkcí trávícího traktu s chorobami jako Crohnova nemoc, senioři, lidé, kteří nekonzumují maso, kuřáci a jedinci s nadměrným příjmem alkoholu.

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek

Reference:

  • 1. Treatment of vitamin B12 deficency- Methylcobalamine? Cyancobalamine? Hydroxocobalamin?- clearing the confusion . Thakkar, K and Billa, G. s.l. : European Journal of Clinical Nutrition, 2014, Vols. 1-2.
  • 2. Cobalamin coenzyme forms are not likely to be superior to cyano- and hydroxyl-cobalamin in prevention or treatment of cobalamin deficiency. Obeid , Rima , Fedosov, Sergey and Nexo, Ebba. 2015.
  • 3. Elucidation of roles for vitamin B12 in regulation of folate, ubiquinone, and methionine metabolism. Romine, Margaret, Rodionov, Dmitry and Maezato, Yukari. s.l. : PNAS, 2016.
  • 4. Vitamin B12 among Vegetarians: Status, Assessment and Supplementation. Rizzo, Gianluca, Lagana, Antonio and Chiara, Agnese. 12, 2016, Vol. 8.
  • 5. Cobalamin Deficiency: Clinical Picture and Radiological Findings. Briani, Chiara, et al. 11, 2013, Vol. 5. 4521-4539.
  • 6. Vitamin B12 Deficiency in Infants. Akcaboy, Meltem, et al. 7, s.l. : The Indian Journal of Pediatrics, 2015, Vol. 82. 619-624.
  • 7. Comparing the Efficacy and Tolerability of a New Daily Oral Vitamin B12 Formulation and Intermittent Intramuscular Vitamin B12 in Normalizing Low Cobalamin Levels: A Randomized, Open-Label, Parallel-Group Study. Castelli , Cristina, Friedman, Kristen and Sherry , James. 3, s.l. : Clinical Therapeutics , 2011, Vol. 33. 258-3713.
  • 8. Replacement therapy for vitamin B12 deficiency: comparison between the sublingual and oral route. Sharabi, A, et al. 6, s.l. : Br J Clin Pharmacol, 2003, Vol. 56. 635-8.
  • 9. Response to vitamin B12 and folic acid in myalgic encephalomyelitis and fibromyalgia. Regland, B, et al.4, s.l. :  PLos One , 2015, Vol. 10.
  • 10. A pilot study of vitamin B12 in the treatment of tiredness. Ellis , F and Nasser , S. 2, 1973, Vol. 30. 277-283.
  • 11. Vitamin B12, folic acid, and the nervous system. . Reynolds, E. 5, 2006, Vol. 11. 949-960.
  • 12. Decreased Brain Levels of Vitamin B12 in Aging, Autism and Schizophrenia. Zhang, Yiting, et al. 1, s.l. : PLOS, 2016, Vol. 11.
  • 13. Vitamin B12, Folate, and Homocysteine in Depression: The Rotterdam Study. Tiemeier, Henning, et al. 12, s.l. : The American Journal of Psyciatry , 2002, Vol. 159. 2099-2101.
  • 14. Association between vitamin b12 levels and melancholic depressive symptoms: a Finnish population-based study. Seppala , Jussi, et al. 145, s.l. : BMC Psychiatry , 2013, Vol. 13.
  • 15. Oral folic acid and vitamin B-12 supplementation to prevent cognitive decline in community-dwelling older adults with depressive symptoms—the Beyond Ageing Project: a randomized controlled trial. Walker, J, et al. s.l. : Am J Clin, 2012, Vol. 95. 194-203.
  • 16. Vitamin B12 Supplementation in Treating Major Depressive Disorder: A Randomized Controlled Trial. Syed, Ehsan, Wasay, Mohammad and Awan, Safia. s.l. : The Open Neurology Journal , 2013, Vol. 11.
  • 17. Preventing Alzheimer’s disease-related gray matter atrophy by B-vitamin treatment. Douaud, Gwenaelle, et al. 23, s.l. : PNAS, 2013, Vol. 110.
  • 18. Cobalamin Deficiency: Clinical Picture and Radiological Findings. Briani, Chiara, et al. 11, s.l. : Nutrients, 2013, Vol. 5. 4521-4539.
  • 19. Efficacy of intravenous administration of methycobalamin for diabetic peripheral neuropathy. Ishihara, H, Yondeda, M and Yamamoto, W. 1, s.l. : Med Consult N Remedies , 1992, Vol. 29. 1720-1725.
  • 20. Effectiveness of vitamin B12 on diabetic neuropathy: systematic review of clinical controlled trials. Sun, Y and Lai, MS. s.l. : Cochrane Review, 2005.
  • 21. Clinical usefulness of intrathecal injection of methylcobalamin in patients with diabetic neuropathy. Ide, H, et al. 2, s.l. : Clin Ther , 1987, Vol. 9. 183-92.
  • 22. Sustained-release pregabalin with methylcobalamin in neuropathic pain: an Indian real-life experience. Dongre, Yasmin and Swami, O. 413-417, s.l. : Int J Gen Med, 2013, Vol. 6.
  • 23. Vitamin B12 may be more effective than nortriptyline in improving painful diabetic neuropathy. Talaei, A, Siavash, M and Chehrei, A. 71-6, s.l. : In J Food Sci Nutr, 2009, Vol. 5.
  • 24. Vitamin B12 in low back pain: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. Mauro, GL, et al. 3, 2000, Vol. 4. 53-8.
  • 25. If high folic acid aggravates vitamin B12 deficiency what should be done about it? Johnson, MA. 10, s.l. : Nutr Rev , 2007, Vol. 65. 451-8.
  • 26. Long term treatment with metformin in patients with type 2 diabetes and risk of vitamin B-12 deficiency: randomised placebo controlled trial. Jager, Jolien , et al. 2010.