vitamín c

Potraviny s nejvyšším obsahem vitamínu C – přírodní posily pro imunitní systém

Je jen málo vitamínů, které se chlubí tolika příznivými účinky na zdraví jako vitamín C. Má vliv na naše tělo téměř ve všech ohledech – od imunitního systému až po stav kůže. Když do stravy přidáme alespoň trochu potravin obsahujících vitamín C ve velké množství, pomůžeme tělu v mnoha ohledech a vůbec to pro nás nebude složité.

Potraviny s nejvyšším obsahem vitamínu C – přírodní posily pro imunitní systém

Vitamín C nebo také kyselina askorbová je ve vodě rozpustný vitamín, který se chová jako antioxidant, je důležitý pro udržení dobrého stavu vazivových tkání, pro zdraví srdce, imunitní systém a absorpci dalších nutrientů v těle.

Jeho deficit oslabuje obranyschopnost těla, způsobuje krvácení ze sliznic, dnu, únavu a další problémy. Tělo vitamín C neumí ukládat ani vyrobit, je tedy absolutně nezbytné doplňovat jej ve stravě. Představme si proto 20 potravin s jeho nejvyšším obsahem.

20 potravin s nejvyšším obsahem vitamínu C

Množství vitamínu C je uvedeno na 1 pohár (= cca 250ml)

  • 1.Černý rybíz – 203 mg (338 % RHP)
  • 2.Červený pepř – 190 mg (317 % RHP)
  • 3.Kiwi – 164 mg (273 % RHP)
  • 4.Kvajáva - 126 mg (209 % RHP)
  • 5.Zelený pepř – 120 mg (200 % RHP)
  • 6.Pomeranč - 98 mg (163 % RHP)
  • 7.Jahody – 89 mg (149 % RHP)
  • 8.Papája – 87 mg (149 % RHP)
  • 9.Brokolice – 87 mg (135 % RHP)
  • 10.Kapusta – 80 mg (135 % RHP)
  • 11.Petržel – 80 mg (134 % RHP)
  • 12.Ananas – 79 mg (131 % RHP)
  • 13.Růžičková kapusta – ½ poháru -  48 mg ( 81 % RHP)
  • 14.Květák – 46 mg (77 % RHP)
  • 15.Mango – 46 mg (76 % RHP)
  • 16.Citrón – 1 ks - 45 mg (74 % RHP)
  • 17.Grapefruit – ½ - 38 mg (64 % RHP)
  • 18.Medovice – 32 mg (53 %)
  • 19.Hrách – 23 mg (38 % RHP)
  • 20.Rajčata – 23 mg (38 % RHP)

Plodiny bychom samozřejmě neměli tepelně upravovat, a nebo co nejméně je to možné. Tepelná úprava ničí obsah vitamínů včetně vitamínu C.

Benefity vitamínu C

1.Posiluje imunitní systém

Schopnost vitamínu C posílit imunitní systém je uplynulá desetiletí více než dobře popsána. Proto jde o látku, po které v případě přicházející nemoci sáhneme jako první. To platí i v souvislosti s plicními onemocněními. Studie uskutečněná švýcarskými vědci potvrdila, že vitamín C může pomoci zredukovat symptomy  a zkrátit délku respiračních onemocněn způsobených infekcí í i jiných závažných chorob jako je pneumonie, malárie nebo infekce zažívacího traktu. (1)

2.Snižuje činnost volných radikálů

Vitamín C je jedním z předních antioxidantů, látek snižující míru oxidačního stresu, tedy činnost tzv. volných radikálů. Jejich nadměrná aktivace v těle způsobuje problémy s cévami a srccem, artritidu, diabetes i rakovinu. Posiluje je špatná strava, nezdravý životní styl nebo dlouhodobé vystavení toxinům z okolí. (2) Se snížením činnosti volných radikálů pak souvisí zlepšení stavu cév srdce i dalších důležitých orgánů.

3.Zlepšuje absorpci železa

Železo je minerál důležitý pro krvetvorbu a okysličení těla – je jedním z hlavních stavebních kamenů hemoglobinu. Jeho nedostatek vede k chudokrevnosti a slabosti, chronické únavě a dýchacím problémům. Spolu s železem je tedy vhodné konzumovat nebo suplementovat i vitamín C, který výrazně posiluje jeho vstřebatelnost v těle. Podle jedné ze studií může 100 mg vitamínu C posílit absorpci železa až o 67 %. (3)

4.Zlepšuje stav kůže

Zahrnutí potravin bohatých na vitamín C je podle výzkumů vhodné, pokud chceme mezit vznik vrásek a zachovat pružný stav pokožky. Je to proto, Že vitamín C se v těle podílí na formování kolagenu, důležitého proteinu a stavební látky kůže, svalů, šlach i krevních buněk. (4,5)

Jakou formu vybrat, pokud chceme suplementovat

Vitamín C je optimální doplňovat pomocí zmíněného ovoce a zeleniny, můžeme jej však získat i z doplňků stravy. V takovém případě se velmi vyplatí zvolit tzv. lipozomální vitamín C, který nad běžnou formou vyniká vynikající vstřebatelností. Ta je řádově o desítky procent vyšší díky tomu, že je vitamín C zapouzdřen ve speciálních fosfolipidových pouzdrech umožňujících transport v těle přímo k buňce, nikoli do jater, kde se vitamíny odbourávají. O principu lipozomálních vitamínů jsme více psali v tomto článku.

Při výběru lipozomálního vitamínu je třeba dbát na serióznost prodejce. Pokud jsou v popisu produktu věty typu „tělo si lipozomy formuje samo“ apod., jde s velkou pravděpodobností o produkt s nulovým obsahem lipozomů. O dvojí kvalitě lipozomů se můžete více dočíst tady.

Závěrem

Pravidelná konzumace čerstvého ovoce je vhodná nejen díky obsaženému vitamínu C, ale také díky obsažené fruktóze, které je pro tělo přirozeným a vhodným zdrojem energie.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

https://draxe.com/nutrition/vitamin-c-foods/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373990

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10799377

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17921406

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/